понеделник, март 1

Карамелен сладкиш с кайсии

Първо - Честита баба Марта на всички! :) С пожелание за здраве и много щастливи усмивки през март, а и през цялата година!

Всъщност, какво по-добро начало от едно наистина "сладко" начало.


Безумно ароматен, сочен и вкусен, този карамелен сладкиш с кайсии е много лесен като изпълнение. Прави се с компот от кайсии, но може да бъде и с други плодове, а с компот "асорти" става невероятен! Разбира се, може да стане (и става) и с пресни плодове.
Кайсиите в компота, който ползвах, бяха много сочни и затова не запазиха формата си при карамелизирането.


Карамелен сладкиш с кайсии

1 компот от кайсии
1 1/2 ч.ч. захар
1 пакетче(125г) масло

1 ½ ч.ч. брашно
½ пакетче бакпулвер (ако е от най-малките пакетчета - може и цяло)
3 яйца
1 к.ч. прясно мляко (при приготвянето на сладкиша, който е на снимката, нямах прясно мляко и използвах сухо мляко, разтворено в топла вода)
няколко капки есенция ром или коняк

½ ч.ч. захар се карамелизира до леко червеникав цвят и с карамела се обливат стените и дъното на форма за печене. Веднага отгоре се нареждат плодовете с отрязаната част отгоре. Върху тях се изсипва сместа, която се приготвя по следния начин:
Яйцата се разбиват със захарта и маслото, добавя се пресятото с бакпулвера брашно, после се разрежда с млякото и накрая се слага есенцията. Оставя се да почине 5 минути и се изсипва върху карамела и плодовете, както е описано по-горе.

Пече се на 200 градуса за около 20 минути.
След изваждане от фурната се оставя да се поизстине за около 15 минути. Внимателно се обръща. Сиропира се със сока от компота.Карамелен сладкиш с кайсии

Tip: Специално тук препоръчвам [задължително] форма за печене от тефлон или друг незалепващ материал. Аз нямах подръка в онзи момент такава и се отрази на сладкиша – не залепна, но и не стана с обичайният си вид – като полиран от карамела. Е, по закона на Мърфи, тогава не съм имала фото под ръка, след това тези останаха единствените снимки на този прекрасен сладкиш. Някога преди... 2 години, може би.

0 коментара:

Публикуване на коментар